Friday 17 June 2016

Resepi Tart Gulung


Assalamualaikum...

Nak share resepi tart gulung yang diambil resepi daripada che mat gebu.

Resepi:

1. 230gm mentega
2. 400gm tepung gandum
3. 40 gm tepung kastard
4. 50gm gula aising
5. 2 kuning telur
6. 1 camca teh esen vanilla


Cara-cara:

1. Putar mentega dan gula aising hingga sebati
2. Masukkan kuning telur dan esen vanilla kacau sebati
3. Masukkan tepung sikit demi sedikit dan kacau rata.
4. Selepas menjadi doh, tutup doh dengan kain yang lembap.
5. Sapukan kuning telur pada tart selepas selesai menggulung.
6. Bakar pada suhu 175 darjah celcius dalam 20-25minit.


Selepas selesai menggulung tart dengan inti nenas yang dibeli di kedai bakeri.




Acuan yang digunakan untuk menggulung tart.




Dapat dalam 2 balang tart dengan 2 kali bancuhan.

No comments:

Post a Comment