Tuesday 7 April 2015

Resepi Lempeng Pisang dengan Kelapa parut

Assalamualaikum...

Hai uolss, pernah makan lempeng pisang?..Sekarang ni susah sikit nak jumpa kuih ni dekat mana-mana. Kalau nak makan kenalah gigih buat sendiri..huhu. Proses pertama dalam menyiapkan lempeng ni adalah, kenalah ada daun pisang. Aku jumpa daun pisang ni dekat bawah apartment rumah kakak aku, itupun adalah dapat dalam satu pelepah jer. Penting kot daun pisang ni, sebab nanti bau dan rasa dia lebih wangi dan sedap.

Bahan-Bahan:

1. Pisang Awak 8 biji (Pastikan gunakan pisang Awak untuk rasa yang lebih sedap)
2. Gula 3 sudu besar
3. 2 senduk tepung gandum
4. Secubit garam
5. Kelapa parut
6. Daun pisang
7. 1 cawan air

Cara-Cara:

1.  Blender pisang, gula dan air. Jangan blender lama sangat, sebab kita tak nak pisang ni terlalu         hancur.

2. Selepas di blender campurkan tepung dan garam dan kacau sehingga sebati.



3. Buat bulatan pada daun pisang dan taburkan kalapa parut yang telah digaulkan dengan sedikit garam. Tak banyak pilihan daun pisang yang ada, so terpaksalah guna daun yang berlubang-lubang ni..huhu, tak apa janji bersih ok..


4. Masak di atas api yang sederhana sehingga betul masak dan pastikan adunan tidak melekat pada daun pisang


Inilah dia homemade lempeng pisang dengan kelapa parut yang dibuat oleh saya. Sedap dimakan panas-panas.

No comments:

Post a Comment